Press "Enter" to skip to content

Det livsviktige vannet

Hvor mye vann trenger egentlig en hest?

Vann er det mest grunnleggende og viktigste behovet for en hest. Det er ikke det mest spennende temaet, men det er utrolig mange som sliter med det å få hesten til å drikke nok. Mange sliter også med kolikk og andre problemer om vinteren.  Jeg må innrømme at vann kan føre til problemer er ikke noe jeg har tenkt mye over. Helt til jeg fikk egne hester hjemme… Etter å ha båret 160 liter vann i bøtter hver dag i noen måneder så blir det snart noe man tenker på!

I Alaska har en studie på hester som er vant med det kalde været vist at de kan overleve gjennom vinteren ved å spise snø og slikke på is. Men det tar lang tid for de å tilpasse seg og snø inneholder lite vann. Så faren for dehydrering og kolikk er høy. Mange av de overlever ikke. Så for våre hester anbefales det absolutt ikke å la de kun ha snø som vannkilde!

70 % av kroppsvekten til en hest består av vann.  Det brukes i flere livsviktige prosesser i kroppen, så det sier seg selv at vann er ekstremt viktig. Magen har plass til ca 13 liter med vann av gangen.  Men mye av vannet mister hesten gjennom urin, avføring, pust og fra huden ved svetting. Det høres kanskje enkelt ut, men det å få en hest til å drikke nok kan være vanskelig og det er endel faktorer som spiller inn.

Alder, kroppstype, arbeidsmengde, diett, bruksområde, årstider og eventuelle sykdommer må man tenke på når man skal finne ut hvor mye vann en hest trenger. Legg til temperatur, friskhet, renhet og god smak på vannet for at hesten skal ville drikke det så ser man at det er litt å ta hensyn til. I tillegg er hester ganske så kresne på vannet (selv om det kanskje ikke ser sånn ut når de drikker vann fra sølepytter).


Fakta om hesters behov for vann:

  • En gjennomsnittlig hest trenger mellom 40 og 60 liter pr dag.
  • En hest som arbeider hardt kan skille ut opptil 20 liter bare i svette og vil derfor ha et større behov enn hester som står i ro.
  • Ammende hopper mister rundt 20 liter i døgnet. De vil trenge minst 50 % mer vann for å opprettholde melkeproduksjonen.
  • En hest på beite vil ha noe mindre behov for å drikke fordi friskt gress inneholder 80% vann.
  • En hest som kun får grovfor vil trenge mye mer enn en hest på beite. Høy har et gjennomsnitt på kun 15 % vann.
  • Proteinrikt for kan også øke vannbehovet fordi protein krever mer vann i fordøyelsesprosessen.
  • Hester med diare vil fort bli dehydrert og må erstatte det de mister med å drikke mer.
  • Varmt vær øker behovet for vann og hesten drikker oftere. På en veldig varm og fuktig dag kan en hest miste 13 liter per time.
  • Eldre hester må man passe ekstra på fordi kroppen inneholder mindre vann. Pga dette er de mer utsatt for kolikk og dehydrering.
  • Ved veldig lave temperaturer kan den økte forbrenningen kreve at hesten drikker enda mer enn den ville gjort i varmt vær.

Se også: Slik vil hesten ha vannet sitt og Farene ved for lite vann

Takk for at du deler!

Facebook Kommentarer

Blogglistenhits

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.