Press "Enter" to skip to content

Munkpepper til hest

Kyskhetstre eller Vitex agnus castus som er det latinske navnet er en busk/lite tre som vokser vilt ved elvebreddene i middelhavsområdet. Den kan bli opp til 6 meter høy. Planten dyrkes som prydbusk andre steder i verden også, blant annet noen steder i Asia og USA. Blomstene er små, lilla, lukter godt og sitter i klaser. Etter blomstring kommer det små brunaktige bær. Inne i disse finner man frø som inneholder eterisk olje. Bærene både ligner og smaker som pepperkorn. Kyskhetstre kalles også ofte munkpepper pga dette. Bærene samles på høsten og tørkes. Dessverre kan man ikke regne med å få kyskhetstre til å overleve og gi frukter på våre breddegrader, men det er ikke vanskelig å få tak i produkter med munkpepper eller tørkede bær på nett eller i butikker.

Historisk har munkpepper vært brukt av munker for å hjelpe de med avholdenhet. Munkpepper brukes både i tradisjonell og alternativ medisin og er en urt som er kjent for å være hormonbalanserende. Bærene har faktisk blitt brukt som medisin i over 2000 år og er beskrevet i arbeidene til flere kjente  filosofer, blant annet Hippokrates. Kyskhetstre  beskrives også i Homers ” Illiaden” som et symbol på kyskhet. Og i følge den greske historikeren Pliny så måtte kvinner ligge på blader og bær av kyskhetstre under tempelfestene for å sørge for at de var tro mot sine menn. Fruktene er også brukt som erstatning for pepper, og de anvendes i dag i krydderblandinger i Midt-Østen. Bladene anvendes også som krydder.

På hest har munkpepper blitt mest brukt mot vanskelig brunst hos hopper og mot hingsteadferd hos vallaker. Hopper med sterk brunst som blir sure og vanskelige å håndtere pleier å respondere bra på munkpepper. Det har vært brukt i mange år. Men det kan også brukes mot andre hormonelle problemer på hest og for å roe ned hingster med sterk drift. Munkpepper kan brukes av mennesker mot PMS og på andre dyr med hormonelle plager. Det har blitt gjort en del forskning på dette og studier har vist at urten har god effekt på spesielt PMS plager. I Tyskland er dette en godkjent og anbefalt behandling for plagsom PMS hos mennesker.

Munkpepper regulerer hormonproduksjonen i hypofysen og virker også ved å vedlikeholde og balansere dopamin nivået. Det gjør at den også virker beroligende. Det er ikke registrert noen alvorlige bivirkninger. Og fordelen er at man ikke må tilføre hormoner fordi munkpepper hjelper kroppen med å regulere hormonene selv. Urten har også noen av de samme virkningene som medisiner man gir hester med Cushing’s syndrom. Og det har vist seg å være et godt tilskudd til hester med insulin resistens eller problemer med stoffskiftet.

Før man tester urter på sin hest bør man alltid sjekke med veterinær først for å utelukke annen sykdom. Foring, miljø og livsituasjon bør også gjennomgås for å utelukke andre årsaker til atferden. Man må huske at munkpepper må brukes over tid for å få full virkning. Pulveret blandes i annet fôr og gis daglig. Urten har en skarp smak og det er ikke alle hester som vil spise det. Opplever man det problemet må man prøve seg litt frem med å maskere smaken med noe hesten liker godt. Ved ren munkpepper er doseringen 10 g til ponni og 15 g til hest pr dag.

 

Takk for at du deler!

Facebook Kommentarer

Blogglistenhits

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.