Press "Enter" to skip to content

Farene ved for lite vann

Hvis en hest ikke får i seg nok vann på daglig basis vil den bli dehydrert. Det høres kanskje ikke så ille ut å få i seg for lite vann, men dehydrering påvirker flere av kroppens organer. Blant annet vil blodtrykket og hjerterytmen øke for å kompensere for manglende væske. Videre vil kroppen starte å hente væske fra vev og organer. Urinen vil bli mørk og det produseres mindre. En normal hest vil i gjennomsnitt produsere 15 liter urin i døgnet. Avføringen vil også bli mørkere og hesten virker lite interessert i både mat og vann.

Det er derfor viktig at hesteeiere lærer seg å se etter tegn på dehydrering før det blir et alvorlig problem!
  • Etter kun 2 % dehydrering vil man kunne merke forskjell på hestens ytelse og prestasjoner. Den vil også få dårlige evne til å ta seg inn etter mosjon.
  • Allerede ved 4 - 6 % dehydrering vil man kunne se fysiske tegn. Hesten vil virke sløv, spise dårlig. Noen vil beskrive det som om hesten virker deprimert. Man kan sjekke etter tegn på dehydrering ved å måle puls og hjerterytme. 28 - 40 slag i minuttet er normalt for en voksen hest. Men det kan være lurt å sjekke hva som er normalen på din hest. Man kan også se på tannkjøttet. Lys rosa og fuktig er normalen. En annen ting er å sjekke elastisiteten i huden. Man tar tak i en hudfold ved nakken/skulder og løfter den litt opp. Normalt legger huden seg flatt tilbake i løpet av noen få sekunder. Virker huden stiv og blir stående lenger enn normalt er hesten dehydrert. Opplever man dette må man prøve å få i hesten vann så fort som mulig. Salt, elektrolytter eller epleeddik er ting man kan ha i vannet for å motivere hesten til å drikke. Hvis den fortsatt ikke drikker så må man tilkalle veterinær.
  • Fysiske tegn som innsunkne øyne og oppdratt buk ser man ved 8 - 10 % dehydrering. Hesten vil virke utmattet og noen vil kunne få kramper. Stivhet er også vanlig. Opplever man dette må veterinær tilkalles raskt så hesten kan få væske intravenøst.

Når det gjelder hester som trenes hardt og svetter mye er det en viktig ting man bør vite. Selv om hesten har mistet mye væske gjennom svette kan den oppleve å ikke føle tørst. Dermed får den ikke i seg nok vann og blir dehydrert raskt. Dette gjelder i første omgang hester som blir brukt i sport som krever utholdenhet som f.eks distanseritt. Dette kan forklares med at når kroppens celler opplever væskeunderskudd blir saltene i blodet og cellene mer konsentrert og det fører til tørstefornemmelse. Problemet er at når hesten svetter mye vil den miste store mengder av disse saltene som gir behov for å drikke. Dermed vil kroppen misforstå faren for dehydrering og hesten vil ikke føle tørst før den allerede er dehydrert.

Et annet stort og alvorlig problem som kan oppstå pga mangel på vann er kolikk eller forstoppelse. Dette er noe man ofte ser i Norge på vinteren. Det kommer av at vannet er i kaldeste laget og ofte fryser det så tilgangen på vann blir redusert til de gangene eier kommer for å fylle opp. Når hesten spiser kreves det væske for å fordøye maten. Hvis det blir for tørt vil det stoppe opp og kunne forårsake forstoppelse. Og det kan igjen føre til kolikk. En grunn for dette er at hesten bruker spytt til å myke opp maten mens den tygger. En voksen hest vil produsere opptil 12 liter spytt i løpet av et døgn, noen så mye som 35 liter pr dag ettersom hvordan de blir foret og trent.

Hvis hesten plutselig ikke vil spise eller spiser mindre kan dette være et symptom på at den ikke får i seg nok vann.  Det finnes flere typer kolikk og det er stort sett forstoppelseskolikk som oppstår ved for lite vanninntak. Kolikk betyr magesmerter og oppleves som skikkelig mageknip.

De første tegn på kolikk er som regel at hesten blir urolig og ikke vil spise. Etterhvert ser man at hesten stadig ser mot buken og at den sparker mot magen. Så vil den begynne å svette og pulsen øker kraftig. Den vil mest sannsynlig legge seg ned, rulle seg og vise tegn på smerter. Gi hesten vann, men ikke mat hvis du mistenker kolikk. Hold hesten rolig og gå rolig rundt med den. Men det viktigste tiltaket er å ringe veterinæren og beskrive hestens adferd. Da vil en veterinær fortelle hva man bør gjøre videre.

Andre problemer som kan oppstå med vann er sykdom pga forurenset vann. Jeg skal ikke gå inn på dette for det er et sjeldent problem i Norge. Det viktigste å tenke på er selvfølgelig å gi hesten rent vann og være litt obs på hvor hesten finner vann. Vannkilder hvor man finner døde gnagere kan f.eks forårsake Botulisme, og lekkasjer eller søppel i vann kan inneholde skadelige kjemikalier. Mens vann fra sølepytter er sjelden noe problem selv om de fleste hester foretrekker rent vann.

En viktig ting å huske på er at en del sykdommer hos hest kan smitte gjennom vann,  så skal man reise på stevner eller lignende så er det en fordel å ha med seg egen bøtte.

Det hender også at man ser hester som drikker for mye vann. Dette kalles Polydipsia. Som oftest er det et tegn på nyreproblemer, diabetes, Cushing syndrom eller for stort saltinntak, men det finnes også hester som «kjededrikker» i mangel på stimulering og naturlige behov som ikke er dekket.

Ønsker man å utforske problemer som kan oppstå ved for lite vann videre ble det i 2008 publisert en studie av Dr. Joy Pritchard i Equine Veterinary Journal. Publikasjonens tittel er: "Validity of indicators of dehydration in working horses: a longitudinal study of changes in skin tent duration, mucous membranes, and drinking behavior."

Se også "Det livsviktige vannet" og "Slik vil hesten ha vannet sitt"
Takk for at du deler!

Facebook Kommentarer

Blogglistenhits

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.