Press "Enter" to skip to content

Slik vil hesten ha vannet sitt

Hvordan får vi hesten til å drikke nok vann?

I tidligere innlegg har jeg skrevet om hvor mye vann en hest har behov for  og farene ved at den ikke får i seg nok vann . I dette innlegget vil jeg skrive litt om hvordan vi kan tilby hesten et godt drikkevann ut i fra hva man vet om hesters preferanser. Ved å tilby vann på en måte som passer hesten så vil sjansene for komplikasjoner som dehydrering reduseres.  Det skal sies at hester er forskjellige og man må prøve seg litt frem for å se hva som fungerer best for hver enkelt.

Vann er det viktigste næringsmidlet for en hest og den trenger tilgang på rent vann hele året, 24 timer i døgnet. Derfor er det viktig at den har konstant  tilgang på vann både inne og ute. Man bør tenke på å ha stor nok bøtte eller drikkekar inne i stallen så det aldri går tomt. Bøtter velter lett så det er lurt å vurdere å feste de på et vis. Ute gjelder det samme og der må man også passe på at alle hestene har tilgang. Det hender nemlig ofte at noen hester nekter andre å få drikke. I såfall er det viktig å ha flere drikkekar på forskjellige steder. For hester som har en tendens til å drikke lite bør man ha vannet i nærheten av maten. For andre kan man med fordel sette vannet et stykke unna så de må bevege seg litt ekstra.


Drikkekar

Det finnes en del forskjellige løsninger på drikkekar til hest. Jeg skal se nærmere på de i ett eget innlegg. Det er fordeler og ulemper med de alle, men det er noen ting man bør tenke på når man velger sin løsning. Hesten tar en stor munnfull av gangen og bruker ca 12 svelg på å drikke en liter vann. Derfor er ikke små automatiske drikkekar optimale. De er praktiske for oss, men gir ikke hesten mulighet til å ta store munnfuller. Derfor bør det komme minst 8 liter vann i minuttet for at de kan regnes som brukbare for hest.


Andre ting du bør huske på:

  • Drikkekaret må festes eller være av stødig materiale så det ikke velter.
  • Det må være trygt så hesten ikke kan skade seg. F.eks så kan hanker på bøtter utgjøre en fare for hesten ved at den setter fast beinet
  • Viktig at det er lett å rengjøre siden det er en daglig oppgave så man unngår forurenset vann.
  • Drikkekaret må være av materiale som ikke ruster eller sprekker.
  • Vask og skyll ofte så vannet holder seg rent og friskt.
  • Inne i stallen kan det lett samle seg støv, avføring eller gammel mat i karet. Så det er viktig å bytte ut alt vannet daglig.
  • Pass på at det er godt drenert rundt trauet ute.
  • Karet bør ikke stå under trær så løv kan samle seg i det og sjekk for andre kilder til forurensning av vannet.
  • Naturlige kilder må ikke forurenses av jordbruk, industri eller døde dyr.

Vann kan være farlig

På samme måte som villhesten foretrekker våre hester naturlige vannkilder eller overflate vann. De vil helst drikke der de kan se et åpent vannspeil og ha god oversikt.  Det kommer av at hester er sårbare for rovdyr når de drikker og derfor er det viktig for de å ha god oversikt, drikke raskt og komme seg fort vekk hvis det er fare på ferde. Instinkter sier de at stillestående vann ikke er friskt og kan gjøre de syke.  Av samme grunn er hester er veldig sensitive på lukt og smak på vannet.  Det er også derfor mange hester ikke vil drikke vann fra nye steder.  Det smaker annerledes og dermed kan det i hestens hode inneholde farlige stoffer.

Vårt drikkevann er også ofte tilsatt kjemikalier som klor eller fluor og endel hester reagerer på smaken av dette, spesielt hvis de har vært vant til å drikke fra naturlige kilder. En ide er å bruke regnvann. Det er mykt og uten tilsatte kjemikalier. Jeg har selv et badekar stående under nedløpet på takrennen for jeg har lagt merke til at hestene oftere drikker regnvann enn vann fra springen. En annen mulighet er å lage et system for å samle regnvann i f.eks tønner med kran. Dette gjøres flere steder i verden med tørke eller dyrt vann for å spare på det.

 

Hest som drikker fra bekk
Licensed from: lauria / yayimages.com

 


Temperatur og PH verdi

Temperaturen på vannet er viktig for hesten. Studier har vist at hester foretrekker mellom 5 og 10 grader på vannet. Da drikker de mest. Det er ikke alltid like lett å få til på vinteren, men det har kommet endel produkter til salgs som løser dette. Men de er ofte dyre og er man ikke så heldig å ha sånne hjelpemidler så må man passe på å knuse is flere ganger om dagen. Og for å forsikre seg om at hesten drikker nok kan man gi en bøtte vann med riktig temperatur i tillegg. Snø er ikke et alternativ til vann på vinteren.

Kvaliteten på vannet betyr også noe for om hesten synes vannet smaker godt eller ikke. Kanadiske forskere har kommet frem til at hester helst drikker vann med nøytral ph verdi. Hvis verdien var under 5 kunne de se tydelig nedgang i mengden vann hesten drakk. Så har man en hest som drikker lite og man ikke finner ut hvorfor så kan det være en fordel å sjekke ph verdien på vannet. Man får kjøpt teststrimler til f.eks svømmebasseng som kan brukes. Eventuelt kan man få testet vannkvaliteten for å sjekke om det kan være andre grunner for at hesten ikke vil drikke.


Kresen hest?

Hvis du har vært rundt hester en stund så har du nok vært borti en som er ekstra kresen på vannet. Det er ikke bare enormt frustrerende for eieren, men det utgjør en fare for hestens helse også. Så det er viktig å ta dette alvorlig. Har man sørget for at drikkevannet tilbys på best mulig måte og allikevel drikker ikke hesten nok så finnes det noen tips man kan prøve.

Noen tips hvis hesten ikke drikker nok:

  • Først og fremst bør man få en veterinærsjekk for å utelukke sykdom.
  • Bland 3 – 6 gram salt pr liter vann i drikkevannet. Det høres skummelt ut med så mye salt, men overskuddet skilles ut i urinen hvis den får for mye. For lite salt derimot kan føre til at den drikker mindre, så sørg for at det alltid er salt tilgjengelig. Les mer om hestens behov for salt her .
  • Betfiber eller annet for blandet med mye vann og en neve havsalt vil gi ekstra væske. Saltet stimulerer tørstefunksjonen i kroppen.
  • Del epler i fire og legg i vannet. Det setter smak og hesten får i seg endel vann mens den prøver å få tak i bitene. Gulrøtter kan også brukes, men de setter nok ikke like mye smak.
  • Høyet kan dynkes i vann og trekke i det en stund.  Man kan eventuelt gå over til grovfor med lavere tørrstoff.
  • Eplecider eddik kan blandes i vannet. De fleste hester liker smaken av det og drikker mer.
  • Et par dråper med peppermynteessens i vannet er et gammelt råd verdt å prøve.
  • Det finnes elektrolytter og andre produkter man kan kjøpe for å regulere væskebalansen. I krevende sport som f.eks distanseritt er dette helt vanlig å bruke. Det tar mange dager før væskebalansen er normalisert med bare vann.
  • Eksperimenter litt med temperatur på vannet og type drikkekar for å se om det kan være grunnen.
  • Sjekk at drikkekar er rene og at det ikke er brukt såpe som kan ha satt smak. Kan det være andre ting som forurenser vannet?
  • For å unngå dehydrering på sommeren bør man begrense hestens trening når temperaturen er over 25 grader eller hvis luftfuktigheten er høy.
  • Har du en hest som ikke drikker nytt vann ved transport, stevne eller ny stall? Da kan man bruke noe for å maskere smaken for å lure den til å drikke. Noen bruker melasse eller brus, men det bør kun brukes i nødstilfeller pga mye sukker.  Eplecidereddik, salt eller juice kan brukes. Man tilsetter da smak gradvis i det vannet hesten allerede drikker.  Så bytter man om vannet og fjerner smak gradvis fra det nye vannet. Man bør også gi hesten salt i maten eller elektrolytter for å unngå at den blir dehydrert i perioden med tilvenning til nytt vann.

 

Takk for at du deler!

Facebook Kommentarer

Blogglistenhits

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.