Press "Enter" to skip to content

“Det er jo bare en hund!”


"Hvorfor vil du plage deg selv med det? Det er jo bare en hund!" Du har sikkert fått høre kommentarer om hvor mye jobb det er og at man aldri kan reise noe sted hvis man har hund.  Det har ihvertfall jeg fått høre mange ganger.  Joda, det er absolutt ulemper med å ha hund, men de aller fleste hundeeiere mener all gleden man får lett er verdt ulempene. Forskning gjort på emnet forteller også at det er mange fordeler med hund i huset. Det er flere studier som viser at om man har et godt forhold til sin hund så får man rett og slett bedre livskvalitet og helse.

En hund gir deg bedre fysisk helse


Mann og hund løper
 • Studier har vist at at både barn og voksne med hund har lavere blodtrykk, kolesterol og triglyserider. Mye av grunnen til det er at man oftere har en aktiv livsstil når man har hund.
 • Har du hund så må du ut regelmessig. Du får dermed mer sol og frisk luft. Sola gir ekstra D-vitamin, som blant annet gir deg sterkere immunforsvar.  Og når du først er ute så får du mosjon, som igjen er viktig for helsa generelt.
 • I følge den Amerikanske hjerteforeningen så kan turene og det sosiale båndet man har med hunden sin føre til redusert risiko for hjertesykdom
 • Til og med det å klappe på hunden kan gi bedre helse. Den rytmiske bevegelsen, nærheten og det emosjonelle forholdet man har til hunden roer ned stresset og senker dermed blodtrykket. Så det er en behagelig måte å være snill mot kroppen sin. Og i tillegg blir hunden rolig og fornøyd.

Du blir mer sosial


 • En hund gjør at du lettere kommer i kontakt med folk. De fungerer som sosiale magneter og gjør at mennesker som vanligvis ikke ville tatt kontakt kommer bort.  Da har du også et tema å snakke om hvis du er litt sjenert. Mange opplever at det er hunden som gjør at man blir kjent med naboene og at man finner turvenner.
 • Er man ute etter å skaffe seg nye venner så finnes det kurs, treninger, turgrupper og hundeparker hvor man møter folk med samme interesse som en selv. På den måten kommer man seg oftere ut også.
 • Det å ha hund gjør at man føler seg mindre ensom. Du har alltid noen å prate med, leke med og en som trøster deg om du er trist. Hunder er fantastiske lyttere. De forstår kanskje ikke hva du sier,men de kjenner igjen kroppspråk og reagerer på det.

Du får økt selvtillit


 • En amerikansk studie fulgte en gruppe nye hundeeiere og en gruppe uten hund i 10 måneder. Det viste seg at hundeeierne opplevde økt selvfølelse og følte seg tryggere enn de uten hund.
 • Selv når dagen har vært dårlig og du føler at ingen bryr seg så er det en som viser med hele seg at du er verdens beste. I det du åpner døra og blir møtt av en hund som alltid er like glad for å se deg, så kan du ikke annet enn å bli i bedre humør.

Hund gir barn bedre helse


 • Hund og barnSmå barn som vokser opp i et hjem med hund får er sterkere immunforsvar enn barn som vokser opp uten hund i huset. Studier viser at babyer får mindre forkjølelser og ørebetennelser i sitt første leveår hvis de lever tett med en hund. En annen studie viser at barn som vokser opp med hunder utvikler i langt mindre grad astma og allergier enn barn som vokser opp i hjem uten hund.
 • Å vokse opp med hund gir barn et bedre selvbilde og større evne til å tolke kroppsspråk, skriver forskning.no. Omfattende studier i barnepsykologi viser faktisk at barn med kjæledyr har et bedre selvbilde og har lettere for å omgås klassekameratene. Dessuten er de flinkere til å tolke kroppsspråk, både hos hunden og hos bestekameraten. Jo nærmere forhold man har hatt til dyr mens man var barn, jo større medfølelse utvikler man for andre mennesker som voksen.

Eldre mennesker får et bedre liv


 • Eldre mennesker med hund føler seg ofte mindre ensomme, tryggere og friskere. En studie undersøkte eldre menneskers livskvalitet ved å ha en hund. Resultatene viste at eldre mennesker som eier en hund er mer fornøyd med sitt sosiale liv enn tilsvarende eldre uten hund.
 • Eldre med hund har bedre fysikk og ikke minst bedre psykisk helse enn sine jevnaldrende uten hund. Forskning ved George Mason University viser at eldre mennesker som går tur med hund, er i langt bedre fysisk form enn tilsvarende eldre som går turer alene eller med andre mennesker.

Du får bedre psykisk helse


 • Flere studier har påvist at det å eie en hund kan hjelpe til med å holde en depresjon i sjakk. Har man sterke bånd til sin hund så er sjansen mindre for å utvikle depresjon i første omgang.
 • Det å ha hund kan gi deg en mening med livet. I tøffe perioder er det å ha ansvar for et levende vesen en måte å klare å flytte fokus vekk fra bekymringer og problemer.
 • Hunder elsker å leke. Så du har en gyldig grunn for å være skikkelig barnslig og slippe deg litt løs. Det er super trim for både deg og hunden, men det viktigste av alt er at man får en mental pause. Dessuten er det kjempegøy for dere begge og båndet mellom dere blir sterkere.
 • De får deg til å smile. Hunder er eksperter på å være klovner. Når hunden gjør rare ting så får den selv de mutteste mennesker til å trekke på smilebåndet. Og når vi smiler så blir vi automatisk gladere fordi neurotransmittere trigges og øker "lykkestoffene" i hjernen.

Hund bedrer hverdagen


 • En svensk studie viser at hundeeiere er generelt friskere, har mindre fravær og går sjeldnere til lege enn andre.
 • Har man hund så må man bevege seg. Fysisk aktivitet gir bedre helse, sterkere muskler og skjelett. Den friske luften klarner hodet etter en lang dag på jobb og gir mer energi. Du lever nemlig mer i nuet når du gjør aktiviteter med hunden din. Det betyr at man gir hjernen en pause og ikke bruker så mye energi på alt man mener man burde ha gjort.
 • Hundeeiere opplever lykkefølelse ved å ha øyekontakt med hunden. Dette fordi hjernen reagerer med å frigi hormonet Oksytocin ved nære sosiale bånd.
 • Hundeeiere ler ganske enkelt mer og oftere viser en undersøkelse foretatt av Robin Maria Valeri i 2015.
 • Høyt stressnivå er veldig vanlig blant folk flest. Ved å klappe hunden med rytmiske bevegelser vil stressnivået reduseres og gi oss den roen vi trenger for å få ny energi.

Hund og helse ved alvorlige sykdommer


Hunder har vist seg å være gode hjelpere for mennesker med diverse sykdommer og funksjonshemninger.
 • De fleste har sett førerhunden hjelpe blinde så de kan bevege seg uten å være avhengig av andre.
 • Litt mindre kjent er hunder som er trent til å merke når et epilepsianfall er på vei eller varsle diabetikere når blodsukkeret forandrer seg.
 • Servicehunden hjelper rullestolbrukere og andre med fysiske funksjonshemninger med daglige gjøremål som f.eks å ta klær ut av vaskemaskinen, støtte hvis personen faller eller hente ting ettersom hvilke behov personen har.
 • Det finnes også hunder som hjelper døve ved å gi beskjed hvis brannalarmen går eller det ringer på døra.
 • Besøkshunder på sykehus og sykehjem har blitt mer og mer vanlig. Oksytocin som nevnt tidligere frigis ved båndet man får til hunden og den fysiske kontakten. I tillegg til gleden hunden sprer, oppmuntrer den til aktivitet og vekker gamle minner.
 • Oksytocin har også vist seg å være egnet til behandling av schizofreni og testes for behandling av både depresjon og post-traumatisk stress.
 • Studier har vist at barn med autisme fungerer bedre med en hund som  kjæledyr.
 • Mennesker med hund som har overlevd hjerteinfarkt eller har unormal hjerterytme har vist seg i følge en studie å leve lenger enn mennesker med samme diagnose uten hund.

Og dette kaller noen "bare en hund"?

Det høres ut som en verdifull medisin spør du meg!


OBS: Har du tenkt på å skaffe deg hund?
Det er selvfølgelig nødvendig å vite at man er i stand til å ta vare på en hund først. Det krever også litt forberedelser så du finner en hund som passer inn i ditt liv. Trenger du hjelp til dette så har vi flere tjenester som kan være nyttig for deg. 
Eller meld deg på Lykkedyras GRATIS minikurs for å lære mer om hvorfor det er så viktig å velge riktig hund.
Takk for at du deler!

Facebook Kommentarer

Blogglistenhits

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.