Press "Enter" to skip to content

Derfor skal ikke kattungen flytte hjemmefra før den er 12 uker

Overalt hvor man ser en annonse på kattunge som trenger nytt hjem, ser man også kattunger som er alt for unge til å flytte. Det er annonser på kattunger helt ned i 6 ukers alder. Mange vet ikke når kattungen er leveringsklar og hva konsekvensene kan bli om den flytter for tidlig. Selv om valper vanligvis flytter til nye eiere når de er 8 uker, så betyr ikke det at katter skal det. Hunder og katter er to forskjellige arter. De utvikler seg forskjellig og i forskjellig tempo.

Regelen er enkel:

KATTUNGER SKAL IKKE TAS VEKK FRA MOR OG SØSKEN FØR DE ER MINIMUM 12 UKER GAMLE!


HVORFOR IKKE?


  1. Kattunger som er under 12 uker gamle trenger å utvikle seg ferdig fysisk og psykisk før de tas vekk fra mor og søsken. De er avhengig av opplæringen og kontakten den får fra moren sin for å utvikle seg riktig.

  2. Alderen fra 8 uker til 12 uker er en veldig viktig periode i kattunges utvikling. Kattemor lærer ungene mange viktige ting på en måte som vi ikke klarer å kopiere. Finne mat, jakt, lek, stelle seg selv, gå på do osv. er egenskaper som skal læres og finpusses. Kattungen må også lære sosiale regler og språket katter bruker seg i mellom.

  3. Det er i denne perioden kattemor avvenner kattungene fra morsmelk og over til fast føde. Selv om det virker som kattemor ikke vil ha noe med de å gjøre og det virker som de klarer seg selv, så er det en prosess de skal igjennom. Kattemor vet hva hun gjør! Hun er ofte ute for å fange et bytte ungene kan trene på. Hun følger med på de på avstand og stopper uønsket adferd. Noen ganger er hun også med på leken som opplæring. Kattungene følger med på mor og kopierer det hun gjør. Det skjer mye som vi ikke ser. Uansett om kattemor virker uinteressert, så er også leken med søsken en veldig viktig læring.   

Les mer om kattungens utvikling her


SÅ HVA KAN EGENTLIG SKJE?


Det er stor risiko for at katten utvikler adferdsproblemer og ikke fungerer som en normal katt hvis den blir tatt fra moren for tidlig. Under følger en liste over de mest vanlige problemene man kan oppleve:

URENSLIGHET 

Har den ikke fått lære skikkelig hvordan og hvor den skal gå på do så risikerer du en katt som blir urenslig resten av livet. Det betyr at katten gjør sitt fornødne hvor som helst. Om det er din seng eller dine klær tenker ikke katten på. En annen ting er at mange av disse kattungene heller ikke har lært hvordan de skal vaske seg selv.

SYKDOM

Du risikerer å få en katt som kan ha utviklet sykdom eller lettere blir syk. Dette er fordi den ikke har fått i seg viktig næring og antistoffer fra moren. Dessuten har den hatt en brå overgang til kun fast føde, som i noen tilfeller kan gi problemer med fordøyelse og allergi senere. Det å flytte er en stressende situasjon i seg selv og det gjør kattungen ekstra mottagelig for sykdom.

NERVØSITET

Kattemor lærer som sagt ungene det de trenger for å bli selvstendige katter. Men en annen viktig ting er at hun utsondrer beroligende lukt som kalles feromoner. Disse feromonene gjør at kattungen føler seg trygg. Dette gjør at kattungen også føler trygghet i stedet for frykt når den erfarer nye ting. Det er veldig vanskelig for oss å gi kattungen samme trygghet som moren kan og dermed blir ofte kattunger som er tatt tidlig fra moren utrygge og engstelige. 

KLORER OG BITER

Kattemor lærer kattungene sine reglene for hvor hardt de kan lekesloss og hva slags oppførsel som er akseptert og ikke. Det er en fordel for oss f.eks når kattungen kaster seg etter føttene våre idet vi går forbi. Etter hvert som den vokser vil det kunne bli stygge sår om den ikke har lært forskjellen på å leke og jakte. Noen utvikler i tillegg aggressiv atferd fordi de ikke har lært hvordan de skal oppføre seg.

SOSIALE PROBLEMER

Sosiale problemer med andre katter er en av de tingene det er vanskelig for oss å oppdage, men for katten er det et stort problem. Bor man på et sted med mange katter i nabolaget vil katten stadig havne i vanskelige situasjoner. Konsekvensene for oss kan bli en katt som stadig kommer hjem med skader eller en katt som rømmer fra stedet fordi den ikke klarer å tilpasse seg. For katten er det enormt stressende og på grunn av dette utvikle andre problemer.

SUTTING

Et godt kjent problem er katter som sutter på forskjellige ting. Noen sutter på seg selv, andre dyr eller eierens hud. Det fører sjelden til noen problemer bortsett fra at huden kan bli irritert. Problemet kommer først når kattungen sutter på tekstiler som f.eks. ull, tepper eller løse tråder. Da er risikoen for at den svelger en del av materialene og får blokkeringer i tarmen til stede. For noen blir suttingen en atferd som forsterkes gjennom livet og kan føre til stress. Andre bruker suttingen som en måte å takle stress eller utrygghet på og det kan bli en slags avhengighet og rus for de. Så selv om de fleste kattene vokser dette av seg og det ikke er noe alvorlig problem, så kan det bli det for noen. Derfor er det best å unngå dette fra starten av. 

 


MEN SÅ FARLIG ER DET VEL IKKE?


Det sies at en kattunge kan overleve alene fra den er 40 dager gammel. Men det er stor forskjell på å kunne overleve og det å få utvikle seg ferdig i trygge omgivelser. I kolonier med hjemløse katter ser man at kattungene naturlig blir hos moren til de er 12 uker gamle eller eldre. Sjansen for å få harmoniske og trygge katter er mye større dersom de får utvikle seg i sitt tempo sammen med moren. Husk at katten skal være en del av ditt liv i 15 år eller mer. Da klarer du vel å vente noen ekstra uker?

Kattunge med mor

Sverige kom i 2008 med en lov om at kattunger skal bli hos moren til de er minimum 12 uker gamle. Når et land ser seg nødt til å lage en egen lov om det så er det tydelig et problem og noe man bør ta på alvor.

SJVFS 2008:5 3 kap – Särskilda bestämmelser för hållande av katt 9 § - Kattungar får inte skiljas från modern annat än temporärt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad, dock tidigast vid 12 veckors ålder. Kattungarna får heller inte lämna uppfödaren förrän tidigast vid 12 veckors ålder om inte särskilda skäl föreligger.

"Min katt var 8 uker da jeg fikk den og det er ingen problemer med den". Dette er et veldig vanlig argument. Det er så klart ikke alle kattunger som får problemer om de flytter for tidlig. Men å ta den sjansen fordi man kjenner flere katter som har håndtert det bra er dårlig gjort mot katten. Noen problemer kan være vanskelig å oppdage eller kommer først senere i livet, og kan derfor være vanskelige å koble til manglende utvikling som kattunge. Det betyr at katten kan slite selv om vi ikke ser det. Problemer med sosial omgang og kommunikasjon med andre katter er et eksempel på dette. De få ukene ekstra med mor kan gjøre en stor forskjell for både deg og katten!

Her er forskningsrapporten fra en finsk studie utført i 2017 for de som vil lese mer: Early weaning increases aggression and stereotypic behaviour in cats.

Takk for at du deler!

Facebook Kommentarer

Blogglistenhits

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.