Press "Enter" to skip to content

Slik unngår du saltmangel hos hesten

Saltmangel hos hest er et større problem enn man skulle tro. Det kan føre til ganske alvorlige problemer på både kort og lang sikt, blant annet kolikk og dehydrering fordi hesten ikke får i seg nok vann. Våre hester får som oftest ikke i seg nok salt gjennom dagen. Derfor er dette noe vi må hjelpe de med og heldigvis er det en ganske enkel sak. Saltstein tenker du kanskje nå, men nei det er som oftest ikke nok.

Hester trenger elektrolyttene Kalium, Natrium og Klorid til diverse oppgaver i kroppen. Kalium får hesten mer enn nok av fra grovfôr som høy og gress så det trenger vi ikke tenke på. Natrium og Klorid derimot finnes det svært lite av i grovfôret. Så derfor må vi gi de muligheten til å få i seg det viktige saltet fra andre kilder. 

Les mer om farene ved for lite salt her: Gir du hesten din nok salt?


Hvor mye salt skal hesten ha?


Hvor mye salt hesten trenger vil avhenge av hvor mye den mister gjennom blant annet svette. Mengden vil variere avhengig av aktivitetsnivå, årstid og hva hesten brukes til. Hos en hest på 500 kg med normalt aktivitetsnivå (altså utetid og regelmessig bruk) regner man ca 25 gram daglig som vedlikeholddose. Konkurransehester og hopper med føll som dier trenger mer. I følge Anna Jansson ved SLU, som ved flere anledninger har forsket på emnet, bør man gi 50 – 60 gram på dager hesten trenes hardt og ca 100 gram i sommerhalvåret hos en hest i trening.

Kan det bli for mye?

Når det gjelder salt så er regelen at det er bedre med litt for mye enn litt for lite. Bortsett fra hos hester som kjedespiser salt og hos føll under 5 mnd er det liten fare for at hesten får i seg for mye. Så lenge hesten har tilgang på vann vil nyrene skille overskuddet ut gjennom urinen. Er du bekymret så er tegn på at hesten får for mye salt er løs mage og hyppig urinering. Selv om nyrene skiller ut overskuddet betyr ikke det at man skal stappe i hesten bøttevis med salt. Det beste er som sagt at hesten får velge selv. En hest med saltmangel vil spise mye salt frem til balansen er gjenopprettet. Det er også normalt at hesten periodevis spiser mer salt.

Litt om saltstein

Veldig mange stoler på at hesten får i seg saltet den trenger gjennom saltstein. Men få hester klarer å få i seg nok kun gjennom den. Saltsteiner er nemlig opprinnelig laget for kyr. De har rue tunger og klarer fint å få det de trenger fra en saltstein. En hest derimot har glatt tunge og vil ofte bli sår på tungen før den har fått i seg mengden den trenger. Har hesten mulighet til å gnage på saltsteinen vil det være enklere for den, men de fleste holdere gjør det vanskelig å få av biter. En tommelfingerregel er at 500 kg hest under trening må få i seg omtrent en 1 kg saltstein pr mnd for å dekke behovet for salt. Det er også viktig å huske at saltstein alltid må være tilgjengelig om hesten ikke har fri tilgang på løst salt.


Hvordan gir man hesten salt?



Det finnes flere måter å gi hesten salt på, men det er fordeler og ulemper med alle. Det er ikke alle hester som er like enkle å få i nok salt heller så man må prøve seg frem til man finner den måten som fungerer best.

Under følger en oversikt over forskjellige løsninger.



FRI TILGANG
  • Flere studier viser at det beste er om hesten får velge selv hvor mye salt den spiser. Hesten vet instinktivt hvor mye den trenger, så dermed er fri tilgang aller best.
  • Fri tilgang passer fint for hester som ikke får kraftfôr eller brukes jevnlig.
  • En løsning for hester som søler er å feste en stor bøtte i veggen og fylle mindre mengde salt.
  • Et problem er hester som kjeder seg eller er sultne. Går det for lang tid mellom foringene eller at hesten har for lite utetid kan det være at den vil ty til saltbøtta som et alternativ.

BLANDET I FORET
  • Man vet nøyaktig hvor mye salt hesten får i seg daglig, men det krever også at man vet hvor mye den trenger til en hver tid og regulerer etter det. En del kraftfôr og tilskudd inneholder allerede salt, så dette bør man sjekke for å få riktig dose.
  • Fordelen med denne løsningen er at hesten får tilført salt jevnlig med daglige rasjoner. 
  • Mange hester liker ikke den salte smaken i maten sin, men det er lett å gradvis tilvenne ved å starte med litt og øke mengden etterhvert.
  • Noen hester er mestere i å sortere ut saltet. Da kan man prøve å bruke finkornet salt i stedet eller blande i litt vann. En annen løsning er å legge dagens rasjon nederst i krybben og la hesten få velge om den vil ha saltet når resten er spist opp.

BLANDET I VANNET
  • Man får en viss kontroll på mengden hesten får i seg
  • Hesten kan velge selv hvor mye den vil drikke hvis den har konstant tilgang.
  • Denne løsningen er kanskje mest effektiv etter hard trening for å få i hesten saltet den har mistet på en rask måte.
  • Hesten må alltid ha friskt vann i tillegg og det salte vannet må byttes daglig
  • Mange hester liker ikke endringer i vannet så det kan kreve lang tilvenning.
  • Med gradvis tilvenning kan hesten daglig tilbys opp til 20 liter vann iblandet 5 – 9 gram salt pr liter.

RETT I MUNNEN
  • Saltløsning eller saltpasta blandes i en doseringsprøyte og gis rett i munnen.
  • Anbefales kun som løsning for hester som er veldig vanskelig å få i salt på andre måter etter at hesten er sjekket av veterinær. Grunnen til dette er at det er en tungvint løsning som kan oppleves som ubehagelig for mange hester.
  • Man vet nøyaktig hvor mye salt hesten får i seg daglig, men hesten får ikke velge selv når den trenger salt og ikke.
  • Store og konsentrerte doser salt rett etter hardt arbeid kan være farlig for dehydrerte hester. Vann trekkes da ut i tarmen og forverrer hestens tilstand og gir en høy risiko for å få kolikk. For at det ikke skal bli for stor og konsentrert dose bør man dele opp og gi flere ganger daglig.

ELEKTROLYTT TILSKUDD
  • Anbefales ikke til daglig bruk, men kan brukes i nødstilfeller eller ved ekstreme påkjenninger. Grunnen til dette er at elektrolytter man kjøper inneholder ofte Kalium som hesten allerede får nok av. Dermed vil det oppstå en ubalanse mellom saltene og dette kan være skadelig over tid. Skal man bruke denne måten å gi hesten salt på så må man finne et produkt som inneholder lite sukker og være uten tilsatt Kalium.
  • Inneholder ofte mye sukker for å gjøre det lettere å få i hesten.
  • Gir hesten raskt tilbake mineraler og salter som den har mistet gjennom svette
  • Et dyrt alternativ i forhold til kokesalt


Grunner til at hesten ikke vil ha salt:

saltmangel hos hest

– Hesten trenger rett og slett ikke salt nå.

– Den får i seg nok salt fra andre steder som f.eks fra kraftfor eller mineralbøtte. En medium gulrot inneholder ca 40 mg natrium, mens 10 kg gress inneholder ca 1 g

– Maten er for salt og den liker ikke smaken.

– Tannkjøttet kan være irritert eller den kan ha sår i munnen som naturlig nok svir veldig ved kontakt med salt.

– Hesten kan ha magesår.


Hva slags salt skal man gi?


Det er en del typer salt å velge mellom i butikkene. Vi har alt fra vanlig bordsalt til gourmetsalt som Himalaya- eller Maldonsalt. Vanlig bordsalt består av både Natrium og Klorid og har det kjemisk tegnet NaCl. Man trenger ikke kjøpe noe fancy greier. Salt er salt, men noen av saltvariantene man får kjøpt inneholder bittelitt mineraler eller sporstoffer. Men mengdene er ubetydelige. Grovsalt selges billig i 4 kg sekker i vanlige butikker og inneholder nøyaktig det man trenger. Himalayasaltet er ikke noe sunnere eller bedre enn vanlig salt, eneste fordelen må være at det har en litt mildere smak. Velg uansett alltid salt uten jod.

saltmangel hos hest


Det eneste man skal være forsiktig med er å gi hesten salt som skal være sunt for mennesker slik som Seltin, Jozo Mineralsalt og noen urtesalt. Disse inneholder mindre Natrium og det kan være byttet ut med Kalium som hesten allerede får dekket gjennom grovforet. 


Ønsker du å vite mer om hest og saltbalanse?

Anna Jansson ved Sveriges Landtbruksuniversitet har gjort flere forskningsprosjekter på emnet

lnnlegg: Gir du hesten din nok salt?

– Meyer et al. Studie i 1984

– Schryver et al. Studie i 1987

– Jansson, Anna & Johannisson, A & Kvart, Clarence. (2010). Plasma aldosterone concentration and cardiovascular response to low sodium intake in horses in training. Equine veterinary journal. Supplement. 42. 329-34. 10.1111/j.2042-3306.2010.00244.x.


Takk for at du deler!

Facebook Kommentarer

Blogglistenhits

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.