Press "Enter" to skip to content

Ta knekken på kleggen

Med sommervarmen kommer også de plagsomme insektene. Den største plagen for mine hester i juli er kleggen og bremsen (som faktisk er i samme familie som kleggen).  De er ekstremt hissige og hestene blir forståelig nok litt hysteriske når det blir mange av de. Jeg har pakket hestene inn i insektdekken, fluemasker og sprayet med det meste av insektspray. Joda det hjelper litt, men kleggen biter likevel gjennom dekkenet og virker ikke som den bryr seg så mye om sprayene. Så da har jeg måtte tenke kreativt.

Klegg har et godt syn og tiltrekkes av sorte, skinnende ting i bevegelse (f.eks en mørk hest). De setter seg for å bite et hull i huden og suge blod fra såret. Når de er ferdig med måltidet så flyr de oppover. Så målet er å finne noe sort og blankt for å få de til å sette seg. De oppdager fort at det ikke er en saftig hestenakke de har landet på og dermed flyr de oppover. Målet er da å lure de inn i en felle. Det gjør man ved å lage en kasse eller et kremmerhus rett over den sorte tingen. Siden kleggen flyr opp holder den seg I toppen. Etterhvert vil den prøve å komme seg ut og da vil den fly mot lys. Derfor har man en gjennomsiktig beholder på toppen med et lite hull inn. Da flyr kleggen inn, men kommer seg ikke ut igjen.

Det finnes flere versjoner av kleggfangere man kan kjøpe, men jeg syntes de var dyreste laget for min lommebok. Derfor bestemte jeg meg for å lage en selv av ting jeg hadde hjemme. Man kan selvfølgelig lage fellen med andre materialer og utforminger enn jeg har brukt.

Her er min måte:

 1. Jeg puttet en badeball i en sort søppelsekk som jeg teipet med sort teip. Teipen gir den blanke skinnende overflaten. Jeg syntes søppelsekk var enklest for da fikk jeg automatisk et snøre å henge ballen i ved å snurre toppen av sekken og teipe rundt den.
 2. På toppen festet jeg strips i en løkke så jeg kunne feste den til resten. Hyssing eller lignende fungerer like fint.
 3. Jeg laget en liten ramme i tre, men man kan nok få like godt resultat med å lage en sirkel i ståltråd. I rammen festet jeg en krok til ballen.  På toppen festet jeg 4 kroker for å henge opp fellen. Størrelsen på rammen bestemmes av beholderen man har på toppen.
 4. Jeg valgte en brusflaske som jeg delte I to. Jeg puttet flaskehalsen inn I bunndelen og smeltet de sammen. Så teipet jeg den fast med sølvteip I ramma for å gjøre det helt tett, men likevel enkel å bytte.
  Jeg brukte blomsterstøtter til skjelett. Disse borret jeg hull til i trerammen. Så stiftet jeg fast fiberduk i ramma og stripset duken fast til blomsterstøttene. Dette tok under en time å lage, men man kan klart bruke lenger tid for å få den til å se litt bedre ut enn min.
  Jeg hang kleggfellen der hestene oppholder seg mest. Ballen henger i omtrent samme høyde som hestens flanke,
Ferdig resultat

Resultatet ble overraskende bra. Hestene stiller seg i nærheten av den så fort kleggen er ille og det er allerede massevis av klegg I fella. Jeg skal helt klart lage flere slike. Men neste gang skal jeg teste presenning istedet for fiberduk. Det gikk nemlig fort hull I den. En annen ting er at jeg vil finne en bedre løsning enn teip for å feste beholderen. Og jeg vil prøve å lage et stativ så jeg enkelt kan flytte den og I håp om at den ikke blåser så lett over enda. Utfordringen er å få hestene til å forstå at det ikke er en kløpinne!

Dagens fangst

Heldigvis forsvinner kleggen stort sett i løpet av august.  Her er noen tips for å holde den unna så lenge:

 • Kle deg i klær som er matte og lyse. Unngå blanke og mørke plagg, da dette er farger som kleggen elsker. Tenk på det når det gjelder hesten også.
 • Kleggen tiltrekkes av karbondioksid, svette og bevegelse. Så det kan være lurt å vente med hard jobbing til kvelden eller en dag med litt vind.
 • Det blir sagt at hvitløk er effektivt mot klegg. Noen gir hesten hvitløk, men det er nok mer effektivt å lage en hvitløkspray som man dusjer hesten med. Så får man bare holde ut med lukten for hestens beste.
 • Har du en hissig klegg rundt deg eller hesten så hjelper det lite å vifte den bort. Den er blodtørstig og gir seg ikke med det første. Kleggen er treg I bevegelsene så det er bare å vente til den setter seg og smekke til den.  Hestene setter som oftest pris på å få hjelp til å fjerne plageånden.

Jeg har en ide om en annen type kleggfelle som tar litt mindre plass. Jeg håper den vil fungere like bra. Div versjoner av fluefangere skal jeg prøve meg på også tenkte jeg. Så det vil komme flere innlegg etterhvert om hjemmelagde insektsfeller. 

Har du noen gode tips mot insektene så legg gjerne igjen en kommentar 🙂

Takk for at du deler!

Facebook Kommentarer

Blogglistenhits

One Comment

 1. Marita Marita

  Denne var genial!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.